Hej och VÄLKOMMEN!!!

Roligt att Du kikar in!
Lämna gärna en liten kommentar innan Du försvinner ut i cyberrymden igen!

Ha det bra och var rädd om Dig!

tisdag 26 februari 2008

Undrar fortfarande...

...hur skolan idag fungerar egentligen? Och i all synnerhet IV-programmet, eftersom det är min färskaste erfarenhet av dagens skola. Det jag har sett hittills är beklämmande!

Igår var sonen "på möte" i skolan. Han får ju inte vistas i skolans lokaler, om han inte har möte med kontaktlärarna, eftersom han inte har några lektioner för närvarande. Får det gå till så??? Han är ju "inskriven" i skolan, finns med på klasslistan osv. Det är ju meningen att han enbart ska praktisera, han har ju klarat att få godkänt i grundämnena. Nu fick han beskedet att förra praktikplatsen gick åt pipan för att företaget inte hade "tid" att lära upp honom och dessutom för lite att göra... Trodde att man som företagare hade lite längre framförhållning än så. Och dessutom; trodde dom verkligen att dom skulle få en fullgod arbetskraft gratis??? Och varför i helvete kunde inte den här tjommen ha sagt att detta var anledningen till att praktikplatsen blev "uppsagd" till sonen??? Är det verkligen anledningen till att han inte fick vara kvar eller...? Man lär väl fundera länge på detta. Ärligt talat - det luktar skunk!

Idag får stackars sonen gå till "tyska affären" visa upp sig. Eventuellt kan han få praktik på lagret... För en ungdom med intresse för trä/byggjobb är det väl så där intressant. Och inte är det säkert att han får det heller... Oro, oro!!! Men han inser att det inte finns mycket att välja på just nu. Och som han sa; hellre det än att inte göra något.(Och så hör man "överallt" att ungdomar är "arbetsskygga" och lata). Men får han nobben där också blir det inte kul. Han är ju redan ganska övertygad om att han är fullständigt "dum i huvudet" och att "ingen någonsin kommer att vilja anställa" honom för att han är "värdelös".
Jag tror inte att han är ensam om att vara ung och ha dom känslorna. Och gruppen av ungdomar som känner så lär inte bli mindre med den utslagning det är i skolan. Har du den minsta lilla inlärningssvårighet blir du utslagen i dag. Och så påstås det att skolan har blivit bättre... Man kan väl säga att; okej på vissa punkter (jag har lite svårt att se dom just nu, men dom finns säkert), men för elever som inte riktigt kan hänga med är det banne mig inte lätt! Och, i rättvisans namn, inte för lärarna heller. Stora grupper, alla med olika förutsättningar... Nej, lärare skulle jag inte stå ut med att vara...

Men jag funderar ändå lite på hur det kommer sig att lärare på IV säger till elever att "det är kanske bättre att du slutar skolan?"(det är alltså inte första gången sonen får den frågan; se inlägget 23/2). Är det verkligen OK??? Och om en elev har svårt att få praktikplats, som i realiteten innebär "gratis arbetskraft" (om än inte "fullgod") för företagen, hur i helskotta ska den eleven kunna få ett "riktigt" arbete???????? För inte lär dom "kunna" mer för att dom söker jobb genom arbetsförmedlingen - eller??? Nej, jag är fruktansvärt besviken över hur ungdomarna blir bemötta! Även om nu min son tror att att han är ensam om dom här erfarenheterna, är jag övertygad om att det finns många, många fler.

Jag känner att jag har "hakat upp" mig på detta skoleri! Men man känner sig så maktlös och det är rätt skönt att gnälla av sig "lite"...
Uffe Hund har haft viss fördel av att matten har varit "upprörd" (ett finare ord för tvärförbannad). Vi har varit ute på fältet bakom huset och "tränat" inkallning. Det går till så att Uffe kommer om han vill och matten ropar sig hes :-). Tur att ingen hör och ser oss!!! Å andra sidan; när Uffe vill kuta till matte då går det undan! Det gäller att hoppa åt sidan annars ligger man platt i geggan... Jag tror att det är någon form av mjuklandning Uffe har tänkt att "öva". I mattens något runda mage. Inte helt lyckat (för matten), han är rätt tung när han kommer i sån fart och hoppar! Jag menar; han väger dock bortåt tjugofem kilo. Och tjugofem kilo i x antal kilometer i timmen blir tungt. (Ekvationen ser ut så här: 25kg x X km/h = TUNGT). Räkna ut det om ni kan :-)!!!

4 kommentarer:

  1. Det här var en trevlig blogg! Jag råkade på den när jag gjorde en bloggvandring. Nu ska jag titta igenom den lite noggrannare..;-))

    SvaraRadera
  2. Välkommen hit!
    Kul att du tycker att den (bloggen) är trevlig trots mina "något" (hrrm) gnälliga inlägg sista dagarna. Använder nog detta som någon slags terapi, tror jag :-)
    Så småningom kanske jag kan "släppa" detta och ägna mig åt annat "gnäll" :-)

    SvaraRadera
  3. jag hoppas att det löser sig,jag blir så arg!!!
    Vi här i Pauli gillar verkligen M!
    Men det vet ni ju :-)

    Ps.idioten som trackade mig bla hos Bert,har tatt bort sin blogg,kolla själv.. (jag lovar inget farligt)

    SvaraRadera
  4. Kan "någon" ha tröttnat tro? På tal om "trackande" bloggare :-)

    Det är skönt för M att veta att ni tror på honom! Jag vet att han är mycket glad för det!
    Har fått ett lååångt och jättetrevligt mail från J (som la ner sin blogg; synd den var så bra!!!) och lite mer stöttning i detta med skolan och M! Tänk vad det gör gott åt humöret att man vet att det finns folk som bryr sig om!!!! TACK!!!

    SvaraRadera

Jag blir glad om du skriver en rad :-)!