Hej och VÄLKOMMEN!!!

Roligt att Du kikar in!
Lämna gärna en liten kommentar innan Du försvinner ut i cyberrymden igen!

Ha det bra och var rädd om Dig!

måndag 19 april 2010

Svårt att slita sig ibland...

Vet ni?
Låååångfrukost är bara förnamnet på det som förekom här imorse!!!
Jag fastnade i en bok!!!
Och har hittat en recension av Nina Lekander som jag helt enkelt kopierade.
Det kan inte sägas bättre än så här!
Muriel Barbery´s "Igelkottens elegans" är helt underbar!!!
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Elegant är bara ett av de adjektiv som jag skulle vilja stapla på den här franska bästsäljaren, skriven av Muriel Barbery som ursprungligen var filosofilärare men numera försörjer sig på sitt skrivande – även debuten Une gourmandise (2000) gjorde succé.
Formen är enkel: två berättarjag växelskriver fram en berättelse om sig själva och om sin omgivning. Som är ett parisiskt bostadshus i det sjunde, välburgna arrondissementet med personager som välslimmade socialister med superkarriärer vars barn går i elitskolor och/eller knarkar, surmagade gastronomikritiker, märkesshoppade fruar samt tjänstefolk av olika grader.
Lägst står Renée, en till synes klassisk, knubbig consierge med nedkippade tofflor på 54 oglamourösa och barnlösa år. Hon är änka, och redan i första kapitlets femte stycke slår hon fast: ”För att förstå vad Marx menar och varför han har fel måste man läsa Den tyska ideologin.”

Renée är alltså ingen vanlig portvaktstant. Hon är en autodidakt som dissar Husserls fenomenologi, älskar Tolstoj och avgudar Yasujiro Ozus filmer. Dessutom har hon humor och håller för någon sorts inverterad klasskamps skull sin bildning hemlig. Bildning är för överklassen, och när Renée får en felaktigt kommaterad order (”Skulle ni, vilja kvittera ut…”) från en av husets lyxhustrur blir hon djupt upprörd: ”De som har fått förmånen att njuta detta livets goda har en ovillkorlig skyldighet att värna och måna om det sköna.” Varje språkpolis och syntaxkonstapel måste hurra här.
Och jag, jag bara älskar henne.

Sen har vi Paloma, den överintelligenta och brådmogna 12-åringen som ser på sina föräldrar och sin storasyster med yttersta skepsis, precis som Renée en romantisk cyniker och bister humorist. Även hon gömmer sig för världen och hyser kärlek tlll japansk kultur, i hennes fall manga och haiku. Meningen med livet, bah! Paloma planerar att ta livet av sig när hon fyller 13, men precis som Renée känner hon ändå (igen) en intellektuell glädje – en glädje, och en skrivglädje, som genomsyrar hela romanen.
Och jag, jag bara älskar henne.
Sen det känslomässiga, den rätt rudimentära intrigen, som brakar in när herr Ozu – avlägsen släkting till Yasujiro, under över alla under – flyttar in i huset. Han är en riktig människa, utan bördshögfärd, bedårande, med äkta konstintresse, hur spännande får det bli?
Och han får kontakt, till exempel genom Tolstoj, med både Renée och Paloma. Och Paloma får äntligen kontakt med Renée och sina misstankar (om bildning och ömsesidig sympati) bekräftade.

Det är så vackert, så feel-good. Utan att essäavsnitten är direkt djupsinniga serveras här ett så härligt hantverk för alla plus ou moins intellektuella, för alla som tror på konsten utan att egentligen fatta varför. Det är döden och kulturen och kontakten däremellan, c’est la vie.
Jag fnittrar när Renée för första gången går och klipper sig och lånar en klänning inför middagen hemma hos Ozu, ryser då hon blir kissnödig och måste låna hans ”gästtoalett”, och dånar när Renée själv ryser av något slags känslor och av att svalkande sommarregn äntligen faller. Gråter en skvätt på slutet.
Igelkottens elegans är en flott skriven och gott översatt melodram för vuxna, en bok att bli lycklig av. Faktiskt lite som att se en kvick liten igelkott prassla och prata i sommarnatten, den bitterljuva.

Av Nina Lekander
###########################################################################

Detta mästerverk finns att låna på biblioteket eller att köpa på t.ex Adlibris... Den finns i pocketformat, så den lär inte kosta skjortan.
Och jag tror bestämt att den kommer att inköpas till samlingarna så småningom. Detta är en bok att återkomma till!!!

Och nu ska jag ut och räfsa löv!




6 kommentarer:

  1. Hej Gums!!
    å, det va längesedan jag läste!! Kom på nu att jag har flera böcker jag ej läst som jag har köpt.. ligger i min bokhylla så prydligt.. kanske skulle ta & läsa lite! =)
    Va duktig du är som räffsar & donar! Borde jag oxå göra.. borde putsa fönster, damma, skura mm..oxå.. men känner att kroppen behöver vila, så jag TROR att det är just det jag ska göra imorron på min fösta lediga dag på länge =))
    Hur mår du?
    Hoppas bra & att du får en fin Tisdag!
    Varm kram Tina

    SvaraRadera
  2. Tina; Att räfsa är väl inte min favoritsysselsättning, men nu är det gjort... Ett antal kubikmetrar löv är bortforslade med hjälp av en egen "uppfinning". Krattar upp löven på en gammal presenning och drar iväg med eländet. Misstänker att det ser rätt festligt ut, men jag är i regel så irriterad när jag håller på så det är svårt att se det roliga i det hela.
    Idag ska jag VILA... Ryggen säger att det var jäkligt dumt att hålla på så där igår, men jag känner mig ändå rätt nöjd med att vara klar med den delen åtminstone. Så är det ju detta med fönster och dammråttor... Men det tar vi en annan dag ;-)!!!
    Gör som du idag; VILAR och tar det med ro!

    Hoppas din dag blir som du har tänkt!!!

    Varm kram tebax, vännen min!

    SvaraRadera
  3. Haha! Du borde ta patent på din "lövbortforslings-presenning"!!

    Tänk om du blir rik på kuppen!

    "Aj LÖÖV JO"!!!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  4. Jenny; Funkar det delar vi ;-)!
    "Aj LÖÖÖÖV jo to"!!!

    SvaraRadera
  5. Tack för tipset, boken verkar intressant.
    Lövräfsning ett måste ibland. Ta det lugnt, tänk på ryggen.
    Kram Viola

    SvaraRadera
  6. Viola; Det är inte många böcker man känner att man vill läsa igen så där på direkten... Det blir hårt att lämna tillbaka den till bibblan ;-)! Men jag ska köpa den så småningom, för jag blev helt fascinerad av personerna i romanen!!!

    Löven är bortforslade, ryggen skriiiker men jag är rätt nöjd med mig själv :-)! Det är gôtt att det är gjort!!!

    Ha det jättebra och sköt om dig!
    Kramen!!!

    SvaraRadera

Jag blir glad om du skriver en rad :-)!