Hej och VÄLKOMMEN!!!

Roligt att Du kikar in!
Lämna gärna en liten kommentar innan Du försvinner ut i cyberrymden igen!

Ha det bra och var rädd om Dig!

söndag 5 oktober 2008

En dag med strömavbrott och funderingar

Det har blåst! Ett par träd tvärs över "travbanan" och en jättebamsegren från en ek (dock inte på "min" sida av tomten)... Började överväga om jag möjligen skulle iddas gå ut och köra in "Missilen" i garaget innan det dråsar ner något på bilskrället... Men från tanke till handling är det lååååångt när man är en trötter matte!

Har gått och funderat på vem som ska betala när alla dessa sjukskrivna människor plötsligt blir "friska" och arbetslösa och utan försörjning. Och uppepå det det psykiska lidandet, och känslan av att vara en belastning för samhället. Förmodligen känner man sig ännu mer "utanför" (som det numera kallas att vara sjuk eller arbetslös) när man inte kan få något jobb eftersom man faktiskt är för sjuk för att kunna arbeta... När det finns kärnfriska arbetssökande att anställa vore ju arbetsgivaren direkt dum om han/hon väljer en som bevisligen inte är fullt arbetsför. Och det har ju blivit så att arbetsgivarna får ta en större del av kostnaden för sjukfrånvaron. Är detta verkligen vad vi vill i "landet lagom"? Detta medför ju faktiskt en ännu större utslagning på arbetsmarknaden.

Anledningen till mina funderingar är att jag har träffat så många sista tiden som är i den "något" besvärliga situationen att dom faktiskt blir av med sin sjukpenning (som är en försäkring - inte ett bidrag!!!) och inte har någon möjlighet att försörja sig. Att tro att dom plötsligt skulle bli friska av att inte få några pengar att leva för är lite långsökt. Tycker jag! Men "dom som bestämmer" tror tydligen att ekvationen "inga pengar = plötsligt frisk som en nötkärna" är alldeles rätt uträknad. Jag tror att "inga pengar = ännu sämre än vad man var från början och högre kostnader för samhället i längden" stämmer bättre...
Jag menar alltså INTE att man ska gå sjukskriven om det inte finns rimlig anledning, men återgång till arbete måste ske i samarbete med den sjukskrivne/a, behandlande läkare (inte f-kassans förtroendeläkare), f-kassa, arbetsförmedling och arbetsgivare. Som det är nu slängs ju många ut i - ingenting. Och det "tror" jag är förödande!

Det har regnat och varit allmänt tråkigt väder; antagligen därför tankarna virvlar iväg i sådana här banor...

Så har tankarna på mamma snurrat runt i knoppen...
Vissa dagar saknar jag henne så att det gör ont! Tänk alla "goda råd" som jag gladeligen skippade, och gjorde på mitt vis istället och mammas gapskratt när jag talade om hur jag hade bestämt mig för att göra...
Och alla telefonsamtal där vi stöttade och tröstade varandra under hennes långa sjukdom. Ja, hon tröstade mig när jag var ledsen för att hon var sjuk!!! Min mamma var något alldeles extra... Visst var vi osams så det blixtrade och dundrade emellanåt, men det kändes aldrig "farligt", vi visste var vi hade varandra. Och ingen av oss var speciellt långsint heller för den delen...

Hmmm... Jag har nog varit lite deppig och eländig idag. En del dagar är sådana!!!

Men jag har haft roligt också! Lekt med kattbarnen och varit ute med hundarna. Läst bloggar (och kommit på mig med att sitta och skratta högt för mig själv! Nyttigt!!!) Lagat mat; stekt fisk med potatis (tack för maten, Jenny ;-)!) och en grönsak, som inte är blomkål och inte broccoli, och ser ut som en samling små grantoppar. Gott är det i alla fall (och förhoppningsvis nyttigt)! Är det någon som har en aning om vad denna märkliga grönsak heter??? Beskrivningen är kanske lite luddig, men det blir mer spännande så ;-)!

Och nu ska jag...

... göra som det står i Nalle Puhs Klokbok, tanke nr 70;

VÄRDIGA FÅTÖLJÖVNINGAR
FÖR DISTINGERADE UGGLOR OCH BJÖRNAR (och gamla sura Uffemattar ;D!)



Övningen kommer troligen att bestå i "TV-soveri"...

7 kommentarer:

  1. Jobbigt med såna där dagar när tankarna flyger.......

    Men det där med FK och ersättningarna har jag faktiskt lugnat ner mig något med.

    För min läkare förklarade allt väldigt ingående sist jag var där och "hispade" om detta.

    Har man sjukersättning eller tidsbegränsad sjukersättning så kan man inte bli av med den om man har starka intyg.

    Det man kan bli "utförsäkrad" från är ersättningen med sjukpenning nivå,dvs den högre ersättningen.

    Och då "utförsäkras" man till sjukersättning istället för sjukpenning.

    Dvs. man får en sänkt ersättning men man går inte lottlös ur det hela.

    Så kommer det att bli för de flesta,MEN sedan finns det ju alltid stackare som ramlar mellan stolarna av olika anledningar.

    Tror tyvärr att dom som kommer att lättast ramla mellan stolarna är dom "nysjuka"..............dom som varit sjuka läääänge,har ju så många gånger fått visa intyg på intyg på intyg.

    Jag har ännu inte hört av FK,dom skulle hört av sig i mitten av augusti för ett möte om att försöka få ut mig i PILA.

    Men antingen har dom tappat bort mig i omorganisationen eller har dom satsat på att få ut nån som inte är i lika dåligt skick som jag.

    Vet inte om det är bra eller dåligt att dom glömt mig.
    Men det är deras buisness.

    Jag tänker inte sköta deras jobb.

    Man kan ju alltid hoppas att lågkonjunkturen för nåt gott med sig. Att dom inte hetsar folk som tidigare.
    För nu finns det ju inte jobb till de som är friska ens.

    Kram på dig!

    SvaraRadera
  2. Nej, det finns ju inte det! Jobb till friska, menar jag...
    Och jag har ju sjukpension sedan många år, så för min del är det väl rätt lugnt/alternativt kört, beroende på hur man ser på det...
    Inte för att det alltid är så kul att gå här och "skrota", men alla dagar när man har illvärk och migrän är man jäkligt tacksam för att man inte är tvungen att hasta iväg.
    Men jag har ju sett till att jag har en del sysselsättningsterapi för annars tror jag att jag skulle bli vansinnig... Men det är skönt att få sköta saker i sin egen takt och kunna vila mellan varven... Och dom dagarna UTAN migrän är himmelriket!
    Tror det blir en sån dag idag!!! Yes!!!!!!

    Kram på dig och ha det gott idag!

    SvaraRadera
  3. ja man får väl ha tillit o hopp om att d"de kommer till insikt att göra förbättringer,för nu e det mest ramaskri tycker jag.. Saknar min mamma med,vi var nästan aldrig vänner men om hon levt kunde man kanske göra ngt åt det,vad vet jag men nu går det ju alldeles inte..kram på dej !=9

    SvaraRadera
  4. Ja du det är ju så där...tankarna flyger och far..jobbigt ibland, skönt ibland..åsså kommer din mamma in i bilden..kommer jag ihåg rätt att hon hade caner? Om-hur länge gick det? Har jag fel så fy på mej! ( Kanske min mamma smittat mej?!)
    Ha det så bra som det bara går, kramar till dej!

    SvaraRadera
  5. Gomorron min(a) vän (ner) !
    Jag sitter här som en "nickedocka" och bara instämmer med alla hitintills skrivna ord....
    Ni är tillsammans klokare än hela regeringen!
    Kramar så det knakar i revbenen!'
    // Jenny (:

    SvaraRadera
  6. pixi; Visst är det lite avigt vissa dagar?! Och ibland hade det varit skönt att ha mamman att "bolla" med...

    Kramen till dig!

    huga; Jo, mamma hade cancer... I tolv år höll hon stånd (läkarna sa ett halvår, då första gången!)... Men hon var så himla stark! Visst hade hon dagar när hon var arg och (faktiskt) elak, men det var nog mer rädsla och medicinpåverkan än något annat.
    Har fått (snott åt mig!) hennes dagböcker... Läser och skrattar och gråter (och blir förb... när jag tycker att hon är orättvis mot oss ;-))...
    Det är snart sex år (i januari 2009) sedan hon dog, och det går nog inte en dag utan att jag tänker på henne. He, he! Sicken "morsgris" man är! Vad hon hade skrattat åt mig :-)!

    Ha det jättebra själv och var rädd om dig!!!!!

    tant animalia; Nog skulle det behövas "friskt blod" i dom kretsarna (politiken, alltså)... Men man kan ju stillsamt undra hur denna regeringen kunde röstas fram, för dom sa ju redan innan att det skulle bli nedragningar inom socialförsäkringssystemen. Funderar på hur folk tänkte; dom kanske inte trodde att något av "vallöftena" skulle genomföras. Och det säger väl en del om hur vi ser på politiker ; vi tror inte på vad dom lovar, vare sig det är bra eller dåligt...

    Nu ska jag fixa lite ved igen och sedan blir det lååååångdusch... Och nej, det är inte mycket kvar; vi tog det mesta igårkväll. Visst är vi duktiga ;-)!!!

    Bamsekramen, söstra mi!!!

    SvaraRadera
  7. Önskar dig en bra dag!
    Kram på dig!

    SvaraRadera

Jag blir glad om du skriver en rad :-)!